Jakie produkty odbarwiają zęby?

Śnieżnobiałe zęby to podstawa zdrowego, pięknego uśmiechu, a tym samym większej pewności siebie i lepszego samopoczucia. Dbając o nienaganną biel naszego uzębienia, warto mieć na uwadze fakt, iż istnieje lista produktów spożywczych, których należy unikać , jako że przyczyniają się one do niepożądanego zjawiska odbarwiania zębów. Na pierwszym miejscu trzeba tu wymienić herbatę, a szczególnie...

jej czarną odmianę, która potrafi odbarwiać zęby jeszcze bardziej niż kawa. Niebezpieczne dla białego uśmiechu są też kolorowe sosy, jak choćby pomidorowy, curry, czy sojowy. Przyrządzając posiłki z ich dodatkiem warto wiedzieć, iż im bardziej są one kremowe, tym mniej szkodzą szkliwu. Niekorzystnie działają też napoje energetyczne, które są wysoce kwasowe oraz zawierają znaczne ilości kofeiny, a takie zestawienie znacząco sprzyja odbarwianiu. Ryzykowne jest także picie czerwonego wina, czy spożywanie w dużych ilościach owoców leśnych. Poważne odbarwienie szkliwa powodują także wszelki gazowane, kolorowe napoje oraz rzecz jasna, słodkie przekąski, w których nie brakuje kolorowych barwników. Nie oznacza to jednak, że powinniśmy całkowicie zaprzestać spożywania wyżej wymienionych produktów, zwłaszcza że niektóre z nich korzystnie wpływają na nasze zdrowie (np. obfitujący w likopen sos pomidorowy). Po prostu po ich spożyciu należy dokładnie umyć zęby, zaś produkty płynne starać się pić przez słomkę.