Jakie produkty mogą przyspieszać powstawanie próchnicy?

Okazuje się, że próchnica zębów to nie tylko wynik nieprawidłowej, czy też niewystarczającej dbałości o higienę jamy ustnej. Owszem, jest to zasadniczy czynnik, który w ogromnym stopniu rzutuje na kondycję naszych zębów, jednak niemniej istotna jest w tym przypadku także nasza codzienna dieta. Warto więc posiadać wiedzę na temat tego, jakie produkty spożywcze przyczyniają się...

do powstawania niechcianej próchnicy. Dokonano nawet podziału żywności, zgodnie z którym wyodrębniono dwie grupy produktów. Mowa tu o produktach kariogennych, czyli takich, które sprzyjają tworzeniu się próchnicy, a także produktach kariostatycznych, a więc takich, których spożywanie obniża ryzyko wystąpienia próchnicy. Jak nietrudno się domyślić do grupy produktów kariogennych, to jest przyczyniających się do powstawania niebezpiecznego zjawiska próchnicy zębów, zaliczamy przede wszystkim żywność o wysokiej zawartości cukru, który stanowi przecież podstawową i najlepszą pożywkę dla bakterii. Poza tym, proces rozkładu cukrów powoduje powstawanie produktów ubocznych w postaci kwasów, które obniżając pH w ustach przyczyniają się do demineralizacji szkliwa, a stąd już tylko krok do próchnicy. Wśród produktów kariogennych należy wymienić takie pozycje jak: batoniki, ciastka, suche zboża, pączki, dżemy, marmolady, chipsy ziemniaczane, a także suszone owoce.